Powszechne wybory przewodniczącego jako pierwsze w SLD

dodano 2013-08-13 14:23 w kategorii: Kraj

W mediach cały czas pojawia się informacja, że to Platforma Obywatelska pierwsza i jedyna partia w Polsce postawiła na wybory przewodniczącego przez wszystkich członków. Okazuje się, że to nieprawda.

To Sojusz Lewicy Demokratycznej już w kwietniu  2012 przeprowadził po raz pierwszy w Polsce powszechne wybory przewodniczącego partii.  Wszyscy członkowie partii otrzymali informację jak mają głosować. Przewodniczący Rad Wojewódzkich SLD koordynowali sprawne przeprowadzenie wyborów na terenie swojego województwa. Zarejestrowani kandydaci zostali umieszczeni na karcie do głosowania oraz w informatycznym systemie głosowania. Przez 14 dni ( od 1 kwietnia 2012 do 14 kwietnia 2012 r.) można było oddać głos przez internet lub metodą tradycyjną - na karcie do głosowania - korespondencyjnie. To wyborca decydował o formie udziału w głosowaniu. Prawo do głosowania posiadał każdy członek SLD, znajdujący się w bazie członkowskiej SLD. Wyniki głosowania zostały ogłoszone 25 kwietnia, a przewodniczącym w wyniki powszechnego głosowania został Leszek Miller.