Gabriel: Jako europejska lewica, razem idziemy wygrać wybory do PE!

dodano 2014-02-07 09:41 w kategorii: Kraj

Szef SLD Leszek Miller spotkał się w piątek z wicekanclerzem Niemiec, szefem SPD, Sigmarem Gabrielem. Politycy rozmawiali m.in. o wspólnej kampanii do Europarlamentu, sytuacji na Ukrainie oraz współpracy gospodarczej Polski i Niemiec.

Rozmawialiśmy o sytuacji w Europie, na Ukrainie, o zbliżających się wyborach do Parlamentu Europejskiego. Będziemy razem walczyć o jak najlepszą pozycję europejskiej lewicy - mówił podczas wspólnego briefingu Miller. I dodał: - Rozmawialiśmy też o polityce energetycznej i możliwości współpracy polsko-niemieckiej.

Z kolei Gabriel podkreślił, że SPD ma bardzo dobre stosunki z Sojuszem, ale też osobiście z Millerem. - Było dla mnie bardzo ważne, jak Polska ocenia sytuację na Ukrainie. To jest temat, który nurtuje teraz nas wszystkich w Europie - stwierdził wicekanclerz Niemiec.

Dodał, że Polskę i Niemcy łączy wiele dziedzin, w których współpraca jest znakomita. Są też dziedziny, gdzie można współpracę pogłębić. - Rozmawialiśmy np. o modernizacji w energetyce węglowej - mówił szef SPD.

Liderzy SLD i SPD rozmawiali także o wspólnej kampanii do Parlamentu Europejskiego. 1 marca w Rzymie odbędzie się kongres Partii Europejskich Socjalistów, na którym europejska lewica przedstawi swój wspólny program do Europarlamentu. A ten ma się koncentrować na walce z bezrobociem wśród młodych, inwestycjach i innowacyjności oraz włączeniu obywateli w proces decyzyjny Unii. - Bardzo się cieszę, że spotkamy się w Rzymie. To będzie start do wyborów europejskich - zaznaczył wicekanclerz Niemiec.

Gabriel poinformował też, że odbędzie wizytę w Krakowie. Tam niemiecki polityk ma rozmawiać na temat przemysłu i energetyki. - Jeśli chodzi o politykę przemysłową, to mamy bardzo zbliżone do siebie stanowiska. W dziedzinie energetycznej może te stanowiska się nieco różnią. Sądzę, że jest to dziedzina, w której jest bardzo duży potencjał do współpracy - podkreślił.